En vanlig dag på jobbet

Jag har sett bland kommentarerna att ni är några stycken som undrar hur en vanlig dag på jobbet ser ut för mig. Som läkare är ingen dag lik den andra eftersom det är omöjligt att veta vilka patienter som kommer. Även om vissa besök är förbokade kan det gå till på olika sätt. Jag ska ändå försöka beskriva en dag så gott det går, det är ju trots allt vissa moment som i stort sett alltid är likadana, och det är just det som är det fina i fågelsången om man, som jag, gillar rutiner. När jag kliver in på kliniken på morgonen går jag direkt till köket och häller upp en kopp kaffe som jag tar med mig in på kontoret. Under tiden som jag smuttar på den går jag igenom dagens schema och lyssnar av telefonsvararen för att se om några förändringar har skett.

Dagen startar

När jag är uppdaterad på läget brukar första patienten komma ganska direkt. Jag välkomnar hen och försöker få personen att känna sig bekväm. Efter alla år som läkare vet jag att gå till doktorn inte är det roligaste man kan göra och att många är nervösa inför det. Jag försöker därför skapa en avslappnande atmosfär innan jag börjar undersöka personen. Patientbesöken pågår fram till lunch och efter att ha ätit min lunch, antingen medtagen eller inhandlad runt hörnet, finns det två alternativ för hur dagen fortskrider; antingen fortsätter patienterna att komma till kliniken eller så beger jag mig till stadens sjukhus för att genomföra sådant som jag inte kan göra på kliniken. Om resten av dagen äger rum på kliniken ser den mer eller mindre ut som förmiddagen. När klockan börjar närma sig 16.00 är det dock dags för dagens sista patientbesök.

Dagen tar slut

När dagens sista patient har lämnat rummet går jag igenom dokument och journaler från dagen. Jag lägger även fram nästkommande dags journaler för att göra nästa morgon mer lättsam. Efter det byter jag ut rocken mot jackan och lämnar kontoret. Om jag däremot har eftermiddagen bokad på sjukhuset är det inte säkert vilken tid jag slutar. På sjukhuset utför jag oftast de lite mer komplicerade sakerna och dessa går inte att planera minutiöst. Det brukar röra sig om någon eller några få timmar extra men ibland händer det även att jag blir färdig i tid och i vissa sällsynta fall även tidigare än vad jag brukar lämna kontoret. I dessa fall brukar jag promenera hem om vädret tillåter. Väl hemma igen kopplar jag bort allt vad jobb innebär och ägnar all min uppmärksamhet till mina fritidsintressen och min familj.