Hälsosamma tips

Att leva nyttigt och hälsosamt är ett givet val för många men faktum är att det oftast är lättare sagt än gjort. Personer som inte lever ett hälsosamt liv när det kommer till såväl kost som träning har generellt svårt att också bryta detta levnadsmönster. För att hjälpa dig på traven och förhoppningsvis ge dig en push i rätt riktning kommer vi i denna artikel ge dig enkla men mycket användbara och smarta tips på hur du kan gå tillväga för att få en mer hälsosam och sund livsstil.

Till att börja med behöver du sätta upp mål och delmål som du vill nå. Detta kommer motivera dig mycket och på så vis kommer din prestation maximeras för att nå dessa mål. Det behöver vara logiska mål, alltså mål som är rimliga att du klarar av inom en utsatt tid. Därefter kan du sätta upp mål som också är mer utmanande och som du eventuellt kan nå på längre sikt. Skriv ner dina mål och för noga anteckningar så att du hela tiden kan se vilka förbättringar du gör.

Att äta rätt


Den viktigaste faktorn i ett sunt liv är att äta rätt, men vad innebär egentligen att äta rätt? Det är förstås en balanserad och varierad kost där du absolut inte svälter dig själv. Att svälta sig själv kan på kort sikt leda till viktnedgång men när du sedan börjar äta normalt igen kommer du gå upp i vikt omedelbart. I dagsläget kan du ha en anpassad kost, exempelvis vara vegan eller vegetarian och ändå upprätthålla det rekommenderade intaget av proteiner, vitaminer, mineraler och annat som är nödvändigt för kroppens funktion.

Fysisk aktivitet

Något som också är viktigt är givetvis att du rör på dig. Det behöver nödvändigtvis inte vara varje dag men du behöver åtminstone se till att träna några gånger i veckan. Du kan exempelvis gå promenader, jogga eller varför inte införskaffa dig ett gymkort och gå på olika pass eller träna med fria vikter? Det finns många alternativ när det gäller att träna och röra på sig och det gäller bara att du hittar något som faller dig i smaken. Tänk även på att utnyttja vardagsmotionen och alltid välja trapporna före hissen!

Avslutningsvis

Att vara mån om sitt välmående är något som alla bör vara men det kan vara väldigt svårt att veta var man ska börja någonstans. Det är viktigt att balansera en hälsosam kost med lagom mycket träning och fysiska aktiviteter. Du ska absolut inte svälta dig själv eller ha en för strikt diet utan det viktiga är att du får en varierad kost som inkluderar alla nödvändiga ämnen som kroppen behöver. Träningen är den andra delen av ekvationen och där krävs det inte att du tränar till fysisk utmattning utan välj den motionsform som du gillar!