Hur är det att vara terapeut?

Att vara terapeut är ett socialt och utvecklande yrke, men det kan innebära ett väldigt stort ansvar. För att kunna bli terapeut, behöver man legitimerad utbildning och vara godkänd för terapi av socialstyrelsen. Utöver det formella så krävs det en ganska varm personlighet för att vara terapeut. Det går också bra om man aktivt anstränger sig för att vara lättgående, snäll och bra på att lyssna. En terapeut ska vara icke dömande och ta hänsyn till personens bakgrund. Terapeuten ska också signalera trygghet, människor kan efter bara några sekunder avgöra om dem kan lita på personen eller ej, därför är det första intrycket extra viktigt i ett terapi möte. Det är en bonus om man är allmänbildad för att kunna diskutera olika ämnen.

Vem kan bli terapeut?

Alla som vill är ett bra svar, men det är inte 100 % sant. Egenskaperna som ovan beskrivna behöver stämma överens med dig som person redan innan utbildningen. Om du är alldeles för lättretlig och inte kan anstränga dig för att vara lugn och sansad så kanske terapi yrket inte passar dig, du kanske behöver terapi själv. Däremot ska man aldrig säga aldrig, om man verkligen vill och gör allt som krävs så kan man klara det. En annan viktig kunskap är att inte skicka personer till psykiatriker för snabbt. Många som vill ha terapi vill ibland bara åt medicinen och därmed bör man vara bra på att analysera en sådan situation, men detta är sådant som dyker upp på utbildningen

Varför jag valde terapi?

Jag valde terapeutyrket för att det stämde överens med min sociala intelligens. Eftersom terapeut är så socialt krävande kan det vara en fördel att också vara extrovert, eller åtminstone tycka om att prata med folk, vilket jag älskar. Terapeuter går många gånger på magkänsla och intuition istället för logik, vilket gör det till ett väldigt dynamiskt samt varierande yrke. Även om man ibland behöver analysera så ska man inte överanalysera, man måste hitta den balansen, detta är en av dem mest krävande utmaningarna som alltid är i akt. Det är också utmanande att träffa personligheter som man aldrig stött på förut, detta kan vara stressande till en början, men är man redan en social människa så kan man stryka den biten på en gång.

Sammanfattning

Har en terapeut någonsin behövt terapi? Låter väldigt motstridigt men det finns flera historier som visar på att det har hänt. Frågan sammanfattar dock terapiyrket väldigt bra, om du inte behöver terapi kan du alltså bli terapeut. Men du ska också självklart vara intresserad av yrket, bra på att lyssna, trygg i dig själv och sociala situationer, lugn, sansad och varm. Jag kan konstatera att yrket är väldigt dynamiskt och kan både vara roligt och utmanande. Du ska välja terapeut om du vill ha ett smått ansträngande och varierande jobb som ger fantastik ro i själen av att hjälpa människor. Med dem orden avslutar jag detta inlägg och hoppas på att du har fått lite läsnyttig information.