Nordens mest exklusiva restauranger

Den prestigefulla restaurangguiden Guide Michelin delade nyligen ut årets stjärnor till krogar runt om i världen. Sverige och övriga nordiska länder har fått allt fler stjärnbeströdda krogar de senaste åren vilket har satt Norden på den gastronomiska världskartan. Att gå på en Michelinrestaurang är en upplevelse utöver det vanliga. Guiden har getts ut sedan år 1900 och hjälper folk att hitta extraordinära måltider. En restaurang kan tilldelas 1-3 stjärnor varav tre är den högsta kategorin. En trestjärnig restaurang har enligt guiden ett exceptionellt bra kök som är värt en egen resa. Sverige fick sin första stjärnrestaurang år 1984 och år 2018 blev restaurang Frantzén landets första och enda trestjärniga restaurang. Totalt har Sverige 18 krogar med minst en stjärna. Här kan du läsa mer om Nordens bästa restauranger enligt Guide Michelin.

Frantzén

Restaurang Frantzén är Sveriges stolthet i den gastronomiska världen. År 2018 skrev de historia är de som första svenska restaurang någonsin tilldelades de ärofyllda tre stjärnorna. Även i år lyckades restaurangen behålla utmärkelsen. Här får gästerna vara med om en makalösa gastronomisk upplevelse som utspelar sig på olika våningar i den karaktäristiska byggnaden. Smakar det så kostar det. Deras avsmakningsmeny kostar 3 500 kronor per person oavsett om det är lunch eller middag. Vinpaket kostar ytterligare en tusenlapp per person. Det kan låta mycket för en måltid, men det är så mycket mer än bara mat och dryck.

Tidigare har svenskar behövt resa utomlands för att ta del av en matupplevelse på denna nivå. Tack vare Frantzén är det nu att göra det även på svensk mark. För att finansiera denna unika upplevelse kan du låna pengar till låg ränta hos Lendify. Du kan läsa mer om Lendify på deras hemsida där du även snabbt och smidigt kan fylla i låneansökan. Tänk på att det är väldigt svårt att få en av de åtråvärda platserna på Restaurang Frantzén så planera och boka i god tid innan.

Geranium

Danmark har länge varit det ledande matlandet i Norden med 28 stjärnrestauranger. Geranium är landets enda trestjärniga restaurang. I centrala Köpenhamn ligger denna ljusa och mysiga restaurang som serverar nordisk mat. Deras avsmakningsmeny kostar 2700 danska kronor vilket motsvarar cirka 3 800 svenska kronor. Det finns flera olika dryckespaket att köpa till. Det billigaste är det alkoholfria juicepaketet för cirka 1400 svenska kronor och det dyraste är deras vinpaket med unika viner för cirka 21 000 svenska kronor. Det kommer garanterat att vara en mat- och dryckesupplevelse som du kommer att minnas för resten av livet.

Maaemo

Norge stoltserar med 8 stjärnrestauranger varav Maaemo är den enda med tre stjärnor. Maten tillagas endast av ekologiska och naturliga ingredienser från Norge. Här serveras fisk, kött, kyckling och vegetariskt. Deras avsmakningsmeny består av 20 rätter och kostar 3 250 norska kronor vilket motsvara cirka 3 400 svenska kronor. Dryckespaket kostar från 1500 norska kronor vilket motsvarar 1 570 svenska kronor.

Övriga

De ovanstående tre restaurangerna är de enda med tre stjärnor. I Finland finns det totalt sex Michelin-restauranger, men alla har en stjärna. Samtliga ligger i huvudstaden Helsingfors. På Island finns det endast en Michelin-krog och det är Dill. Den hade tidigare två stjärnor, men nu endast en stjärna.